nav-left cat-right
cat-right

Hva er egentlig markedsverdi?

I godt over en måned har det rast en debatt i media om markedsverdi, og den har handlet om hvem som skal sette den, og hvem som har best kompetanse til å gjøre det. Men hva er det egentlig? Er det mer enn bare kvalifisert gjetting?

Formelen for å regne markedsverdi er enkel:

For leilighet

For enebolig

Kvadratmeterprisen er basert på statistikk fra solgte boliger i et område. Det er her beliggenhet finnes i regnestykket. I sentrumsområder vil det være relativt ferske tall, men ikke fra uken før. I grisgrendt strøk kan tallene være svært gamle. Det er her eiendomsmeglerne sitter på de ferskeste tallene, i tillegg til informasjon som kan påvirke kvadratmeterprisen i nær fremtid. Som ny skole, idrettsanlegg, bussrute etc.

Visste du at Eierskifterapport™ er den eneste tilstandsanalysen som kun utføres av fagfolk?

P-rom er takstmannens vurdering av hva som er oppholdsrom, og hva som er lager. Det er takstmannen som definerer dette etter skjønn. Har du et walk-in-closet er det ikke et P-rom, men setter du inn en stol og et speil har du forvandlet det til omkledningsrom, som er et P-rom og kan bruke det i grunnlaget for markedspris. Likeledes om du setter en kontorpult og en PC inn i en kjellerbod har du fått et arbeidsrom som kan inkluderes i regnestykket. Dette er noe hele bransjen er kritisk til, selv om uærlige takstmenn har oppfordret til dette i media.

Skjønnsmessige vurderinger er et slags samlebegrep på alt takstmannen kan finne på å trekke for. I teorien kan man også legge til på prisen her, men det skjer i realiteten ikke at totalsummen går opp. Her skal det tas hensyn til tilstand, standard og andre vurderinger fra takstmannens side.

Tomteprisen skulle egentlig være enkel å regne ut, men siden det ikke finnes samme statistikk som på boliger, ser man at denne summen ofte brukes som justeringssum for de andre summene, slik at man ikke kommer skjevt ut i slutten. Det er svært vanlig å se beregninger av tomtepris fra takstmann nede i 1,5 millioner, selv om rå-tomter i samme områder starter på 4 millioner. Fordi tomtepris på en bebygd tomt kan gi negativt utslag for markedsprisen blir den ofte tilpasset salgsobjektet. Dette gjøres fordi takstmannen ikke har vært villig til å trekke tilstrekkelig i sine skjønnsmessige vurderinger, noe som bidrar til at forbrukeren tror de får en bedre bolig for pengene.

Utregning av tomtepris gir for stort rom for feilvurderinger til at forbrukeren kan stole på den. Ved å tviholde på at takstmannens verdivurdering er vitenskap, skaper man utrygghet og dermed gir økt konfliktnivå.

Comments are closed.